sâmbătă, 5 ianuarie 2019

Ce se poate vindeca cu ajutorul celulelor stem

Banca de celule Stem Sure a adus pentru prima data in Romania o companie vestica de celule stem, inca din 2009.
Celulele stem sunt acele celule care se pot dezvolta în orice tip de celule, cum ar fi celule ale ficatului, muşchilor, sângelui sau alte celule cu funcţionalitate specifică. Celulele stem sunt celulele de bază ale organismului, ele fiind cele care creează organele, ţesuturile, sângele şi sistemul nostru imunitar.
Pentru a intelege cat mai bine rolul celulelor stem asupra organismului uman este important sa stim de unde provin ele si ce reprezinta de fapt celulele stem pentru viitorul nostru.
Sangele din cordonul ombilical este sangele ramas, dupa nastere, in placenta si in cordonul ombilical..Recoltarea  acestui sange si a celulelor stem se poate efecuta la cateva minute de la nastere si stocat pentru o folosire viitoare a acestor celule stem de catre familie Procedura de colectare, in schimb, este absolut inofensiva. Nu exista contact fizic cu mama sau bebelusul acesteia. Imediat dupa nastere si separarea copilului de la cordonul ombilical are loc recoltarea.Mai trebuie sa stim ca sangele ombilical poate fi colectat atat la nasterea fiziologica, cat si la nasterea prin cezariana.Acest sange din cordonul ombilical contine o mare cantitate de celule cunoscute sub denumirea de celule stem, din care se formeaza tesuturile si organele, la crearea si regenerarea sangelui, maduvei osoase si sistemului imunitar.
Celulele stem au un rol important fiind utilizate in prezent în tratamentul a mai mult de 70 de afecţiuni severe, acute sau cronice, proprietatile lor specifice conferindu-le un mare potential  in tratarea bolilor. Transplantul de celule stem autolog, adica pentru aceeasi persoana este indicat pentru cazurile in care boala nu este de natura genetica iar transplantul alogen, adica  pentru o persoana diferita fata de cea de la care s-a facut prelevarea este indicat atat pentru bolile mostenite cat si pentru celelalte tipuri de boli.
Dintre bolile tratabile cu celule stem fac parte diagnostice cum ar fi, leucemii acute si cronice, sindroame mielodisplazice, limfoame, hemoglobinopatii, anemii, anomalii plachetare ereditare, boli mieloproliferative, boli congenitale ale sistemului imun, boli fagocitare, boli congenitale metabolice.
Celulele stem sunt utilizate dupa efectuarea tratamentelor chimioterapeutice, in transplanturi, pentru regenerarea sangelui pacientului si a sistemului imunitar al acestuia.
Chimioterapia si radioterapia distrug atat celulele canceroase, cat si pe cele sanatoase. Astfel, o infuzie de celule stem sau chiar un transplant se realizeaza numai dupa terminarea tratamentelor radioterapeutice sau chimioterapeutice. Celulele stem din sangele din cordonul ombilical sunt celule neutre, care pot conduce la tratarea unor boli ca diabetul, boli de inima si ficat, distrofie musculara, Parkinson, leziuni ale maduvei spinarii si infarcturi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu